SI

/

EN

(Ne)Uravnoteženost

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 20.01.2023 - 02.04.2023

Najlepše vabljeni na odprtje razstave (Ne)Uravnoteženost v petek, 20. januarja ob 19. uri v Galerijo sodobne umetnosti!


Jure Cvitan, Matej Čepin, Tomaž Črnej, Milojka Drobne, Andreja Džakušič, Maja Hodošček, Robert Hutinski, Narcis Kantardžić, Bojana Križanec, Nea Likar, Simon Macuh & Estella Žutić, Tomaž Milač, Keiko Miyazaki, Ervin Potočnik, Lana Požlep, Franc Purg, Mojca Senegačnik, Ana Straže, Iva Tratnik, Dalibor Bori Zupančič, Dr. Xenia (Andreja Džakušič, Simon Macuh, Keiko Miyazaki, Iva Tratnik)


Razstava (Ne)Uravnoteženost predstavlja umetniška dela celjskih umetnic in umetnikov, ki jih je Center sodobnih umetnosti pridobil v stalno zbirko po letu 2016, ter novejša ali nova za to razstavo nastala dela povabljenih avtoric in avtorjev, ki jih povezuje to, da bodisi živijo in delajo v celjskem prostoru bodisi je njihovo delovanje z njim bistveno povezano, v stalni zbirki pa so s svojimi deli v primerjavi z drugimi zastopani mnogo manj ali sploh ne. S takšnim združevanjem razstava na eni strani ponuja pogled na novejšo ustvarjalnost v celjskem prostoru, po drugi strani pa je vzpostavljena tudi kot (v preteklosti že uporabljena) oblika premisleka trenutnega stanja v stalni zbirki: kdo od ustvarjalcev jo s svojimi deli (in v kolikšni meri po številu del) bogati in kdo ne ter v katero smer bi bilo treba usmeriti prihodnje odkupe del.


Zbiralna politika Centra sodobnih umetnosti je od devetdesetih let prejšnjega stoletja usmerjena predvsem v zbiranje del umetnic in umetnikov, ki so povezani s celjskim prostorom (pred tem se je osredotočala na celoten slovenski prostor; od svojih začetkov, ki s prvimi odkupi segajo v sredino šestdesetih let prejšnjega stoletja, se je izgrajevala z odkupi del predvsem tistih ustvarjalcev, ki so bili del razstavnega programa Likovnega salona, ki je najstarejše med razstavišči CSU). Med postavitvami stalne zbirke, ki je v času nove zbiralne politike problematizirala pomanjkanje sredstev, namenjenih odkupom, ter posledično nezastopanost kar nekaj s celjskim prostorom povezanih avtorjev v njej, izstopa razstava Praznine (2007, kustosinja Alenka Domjan), ki je na problem opozarjala dobesedno: v postavitvi so se umetniška dela umetnic in umetnikov, ki so bila del zbirke, izmenjavala z imeni umetnic in umetnikov na stenah, ki so označevala le prazno mesto − praznine, ki bi jih morala zapolnjevati njihova dela. Pomembna sprememba se je zgodila leta 2006 s potezo Mestne občine Celje, da umetnice in umetniki, ki najemajo ateljeje v njeni lasti (v glavnini gre za ateljeje, ki so del Umetniške četrti U4 v mestnem središču), letno najemnino plačujejo v obliki umetniških del, ki postanejo del stalne zbirke Centra sodobnih umetnosti. S to odločitvijo, ki je poleg občasnih donacij edini vir pridobivanja novih del, se je začela občutna širitev zbirke. Z razstavo Od skupnosti do raja (2016, kustosinja Irena Čerčnik), ki je predstavila dela, ki so postala del zbirke po letu 2007, je bilo več praznin iz časa Praznin zapolnjenih, še vedno pa je razstava z gostujočimi avtorji izpostavljala manko njihovih del v zbirki. Ta manko je bil neposredno po razstavi deloma zapolnjen, a z donacijo, še vedno ne z odkupom. Pa vendar, razstava je predstavljala pomemben dosežek: relevanten pregled sodobne produkcije v celjskem prostoru, ki so ga v veliki meri sestavljale nove pridobitve v zbirko, pridobljene v spodbudno kratkem časovnem obdobju z – kot že omenjeno – donacijami umetnic in umetnikov ter v sodelovanju z MOC.


Tokratna postavitev novih pridobitev v zbirko v zadnjih šestih letih, ki jo od prejšnje razlikuje predvsem situacija, da smo v tem času v zbirko pridobivali umetniška dela umetnic in umetnikov, ki najemajo občinske ateljeje, medtem ko so donacije umanjkale, sredstev za odkupe pa ponovno nismo pridobili, kljub temu nadaljuje ambicijo pregleda aktualne in pestre celjske ustvarjalnosti, zato polovico sodelujočih na razstavi predstavljajo povabljeni. (Zaradi omejenosti z razpoložljivim prostorom pogrešamo nekaj umetniških osebnosti, ta omejenost pa je botrovala tudi letošnji odločitvi, da k sodelovanju na razstavi povabimo tiste umetnice in umetnike, ki s Celjem niso samo povezani, temveč v njem predvsem aktivno umetniško delujejo, že leta pa se glavnina med njimi tudi pomembno in v slovenskem prostoru edinstveno povezuje in sodeluje: so pobudniki, organizatorji in sodelujoči na vsakoletnem festivalu Vstop prost, sodelujejo v skupnih umetniških projektih in začasnih umetniških kolektivih ter v okviru Umetniške četrti U4). Problematika, ki jo izpostavlja tokratna razstava, je tako predvsem nagibanje stalne zbirke k neuravnoteženosti, ki lahko v prihodnosti pripelje do sicer bogate, a enostranske zastopanosti z deli samo nekaterih umetnic in umetnikov v njej. Skrb za premišljeno načrtovanje odkupov in seveda pridobitev sredstev je zato toliko večja.


Zavod Celeia – Center sodobnih umetnosti Celje
Podpora: Mestna občina Celje
Kustosinja: Irena Čerčnik
Besedilo: Irena Čerčnik

Ključne besede:

Galerija sodobne umetnosti

stalna zbirka

celjski umetniki

celjske umetnice

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR